Vems utveckling är det egentligen som skadas?

Tidningen Dagen skriver under rubriken "Präst prickas för abortfilm:"
"Den finlandssvenske prästen Halvar Sandell får en skriftlig anmärkning av biskop Gustav Björkstrand på grund av den abortfilm han visade på ett konfirmandläger i juni. Några sanktioner i övrigt blir det inte fråga om, enligt biskopen."
"Den finländska filmgranskningsbyrån har också gett ett utlåtande om abortfilmen. Där anser man att filmen borde ha åldergräns 18 år. Den skulle inte ha visats för 14-15-åringar eftersom den kan vara skadlig för deras utveckling, anser filmgranskningsbyrån."


Man kan naturligtvis fråga sig på vilket sätt konfirmanderna skadas i sin utveckling. Kommer det att innebära att konfirmanderna får en negativ inställning till abort? Är det en skadlig utveckling?



Jag kan ju tänka mig att det finns andra som i ännu högre grad skadas av aborten. Dagen redovisar under rubriken "Abort ger ökad risk för missbruk" i en artikel i slutet av augusti två undersökningar om hur kvinnor som genomgått abort påverkas:
"En studie från Norge visar att kvinnor som genomgår abort har högre risk att drabbas av missbruk. Samtidigt kommer en stor amerikansk studie som ifrågasätter påståendena att kvinnor som genomgår abort riskerar psykisk ohälsa."
Den amerikanska undersökning visar även att kvinnor "...som utsätts för påtryckningar att göra abort har större risk att få psykiska problem efter aborten. "

Vad som ytterligare förvånar är att det är så få som höjer sin röst för den svagaste och mest värnlösa i sammanhanget. I alla andra sammanhang talar man man varmt och högt om att beskydda den värnlösa. Om det är någon som verkligen skadas i sin utveckling vid en abort, så är det väl det ofödda barnet.

peppebaron
www.rupeba.se

Kommentarer
Postat av: Teolog och förskollärare

Det är väl för tokigt att man inte skall visa omsorg om konfirmanderna bara för att man är emot aborter? Det ger mycket dubbla signaler där "kärlek till nästan" blir något helt annat i praktiken. Tydligen var det en hemsk film med styckad liten bebis vars liv har släckts med samhällets vilja. Hur ung skall barnen då vara för att man inte skall visa sådant för dem? Fem år? Åtta? Den här prästen har visat prov på mycket dåligt omdöme och jag vill inte att man i mitt barns konfirmationsundervisning konkret visar hur man gör abort varken på film eller i ett studiebesök på en klinik. Däremot får man gärna samtala med konfirmanderna om när livet börjar i mammas mage, konsekvensen av samliv (som kan vara barn och är något bra och fint)och även uttrycka om man anser att aborter är mord. Men en konfirmand är själv ett barn och som vuxna måste vi ha vett på att skydda dem. Hur kan du försvara att man som präst vill utsätta barn (d v s konfirmanderna) för den här typen av våld och mördande? Visar du filmer med massakrer där barn styckas i bitar för en grupp fjortonåringar så är du rubbad och förtjänar ett par prickningar, minst.

2008-09-06 @ 10:34:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0