Ny kristen nykterhetsrörelse

Tidningen Dagen skriver att det nu är klart med starten av den nya kristna nykterhetsrörelsen.

Dagen skriver: "Med ett opinionsmöte på lördag nästa vecka i Klara kyrka i Stockholm går startskottet för en ny kristen nykterhetsrörelse. Namnet på rörelsen blir Vita nykterhetsrörelsen, som ska ge associationer till "vit vecka" och "ren", det vill säga utan alkohol och droger.
- Vi vill också associera till betydelsen av det latinska ordet vita, som betyder liv, säger pingstledaren Sten-Gunnar Hedin, som är initiativtagare till rörelsen.

Hedin, berättar i en inbjudan till upptaktsmötet varför han drar igång Vita:

- Alkoholbruket har under det senaste decenniet förändrats dramatiskt i hela samhället - också i kyrkorna. Den traditionella frikyrkomedlemmen har tillägnat sig både ett berusningsdrickande och ett ökat "socialt" drickande."


Jag tror att Sten-Gunnar har rätt då han beskriver det ökande drickandet inom frikyrkan. Frälsningsarmén är förmodligen det enda samfundet där medlammarna (soldaterna) avger nykterhetslöfte. Jag håller också med om att kyrkan har ett ansvar att inte bara ta hand om alkoholdrickandets offer, utan även att arbeta förebyggande och skapa alkoholfria miljöer i samhället.

Läs mer>>


Kommentarer
Postat av: Elise

Förstår inte varför det ska bildas en ny nykterhetsrörelse, då det redan finns flera. Syftet måste väl ändå vara detsamma.

Jag var tidigare med i IOGT men gick ur p.g.a. behandlingen av Åke Green. Vad säger att inte detsamma kan hända även i denna nya rörelse.

Sten-Gunnar Hedin har aldrig stött Åke Green då han blev utesluten ur IOGT.

Så en rörelse från detta håll har jag svårt att ansluta mig till.

2008-09-21 @ 21:29:56
Postat av: Gun-Britt

Vi får ändå lyckönska rörelsen. Jag har uttalat viss kritik till att rörelsen skulle bildas genom att plocka upp missnöjda IOGT:are och undrat över framåtandan. Finns den med?



Men faktum kvarstår. Vi har den högsta alkoholkonsumtionen på över 100 år. Många lider under alkoholen och trots allt måste vi prisa Hedin för att han gör något konstruktivt trots allt.



Lycka till Vita nykterhetsrörelsen!

2008-09-22 @ 15:57:58
URL: http://www.gun-britt.bloggagratis.se
Postat av: Mikael Hansson

Frälsningsarmén är inte det enda samfundet där medlemmarna avger nykterhetslöfte. Det gäller även Sjundedagsadventisterna som är kollektivanslutna till Blå Bandet. Jag tror även att Svenska Frälsningsarmén har nykterhetskrav på sina soldater.

Postat av: Cassandra

Kul att du bloggar! Fortsätt så :)

2011-07-13 @ 03:16:42
URL: http://djurförsäkring.net

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0