Det var inte mitt fel?

Både Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet rapporterar i dag om en ny undersökning som pekar på att otrohet hos män är genetiskt betingat. Det måste vara skönt för män som är otrogna att få veta att det inte är deras fel att de är otrogna. De kan ju inte anklagas för den genetiska uppsättning som de har blivit skapade med.

Nej, det är sant att vi inte kan rå för vår genetiska konstruktion. Men, vi är i alla fall ansvariga för våra handlingar. Några av oss har en genetisk sammansättning som gör det lätt för oss att leva i relation med andra. Andra av oss har en genetisk sammansättning som skapar problem för oss i relation till oss själva och till andra.

Vi kan inte göra så mycket åt vår genetiska sammansättning, men vi kan göra något åt vilka val vi gör i livet.

Livet kan synas orättvist. Några har en genetisk sammansättning som befrämjar otrohet, andra kleptomani, andra pedofili, andra heterosexualitet, andra homosexualitet, andra pyromani....

Men hela vårt rättsväsen bygger på att det är våra handlingar som bedöms och inte våran genetiska sammansättning.

Många av oss har säkert mycket att kämpa emot i vår personlighet (genetisk sammansättning). Men vi får trots det ta ansvar för de val vi gör i livet och hur vi vill leva våra liv.

peppebaron
www.rupeba.se

Kommentarer
Postat av: Peter Ingestad

Helt riktigt, man kan inte skylla på generna för att undandra sig sitt ansvar.

2008-09-02 @ 16:13:28
URL: http://luzgannon.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0