Relevant kyrka??

Man talar i dag ofta och i många olika sammanhang om att kyrkan ska vara relevant. Med det menar man att kyrkan ska passa in i tiden, vara tidsenlig och svara på de behov och önskningar som finns i det omkringliggande samhället.

Jesus var inte speciellt relevant. Han svarade inte mot de förväntningar och önskningar som fanns på hans tid på jorden. Det resulterade i att folket vände sig mot honom och ropade "korsfäst!"

Filippos hade inget speciellt relevant budskap då han kom till Samaria. Han hade just lyckats fly från förföljelsen i Jerusalem och då han kom till Samaria började han berätta om Jesus som kunde förvandla deras liv.
Folket kanske frågade:"Var finns han, da?"
Filippos kanske svarade:"Han blev kosrfäst i Jerusalem?"
Folket kanske sa:"Är du inte klok! Vill du att vi ska lyssna på dig då du berättar om en död man som kan förvandla våra liv?"
Filippos kanske svarade:"Ja, men han har uppstått från de döda!"
Folket ser mer och mer förundrade ut och kanske frågar:"Ja men var finns han, da??"
Filippos kanske svarade rodnande: "En dag for han bara rakt upp i himlen, men han ska komma tillbaka en dag"
Det var kanske inte det enklaste, mest relevanta budskapet att komma med. Men Filippos hade inget annat och många människor kom till tro.

De första frälsningssoldaterna i Sverige var inte speciellt relevanta. De gick i konstiga kläder och uppförde sig på ett sätt som ingen sett i någon svensk kyrka tidigare. Men på bara några få år hade rörelsen växt till mer än 10.000 frälsningssoldater.

Vad menar jag då? Är det meningen att kyrkan ska vara så irrelevant som möjligt? Nej naturligtvis inte, men det finns en risk att vår önskan att vara relevanta gör att vi kompromissar med det kristna budskapet och anpassar det för att det ska bli lite lättare att ta emot budskapet. Det finns en risk att vi bryter mot uppmaningen i Bibeln som säger: " Anpassa er inte efter denna världen, utan låt er förvandlas genom förnyelsen av era tankar, så att ni kan avgöra vad som är Guds vilja: det som är gott, behagar honom och är fullkomligt."  (Rom 12:2)

Det var inte meningen att vi skulle förändras till att bli mer lika världen, utan att vi skulle förändra världen till att bli mer lik Gud rike.

mvh peppe
www.rupeba.se

Ytterligare kommentarer till denn bloggpost finns här>>

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0