Skillnaden mellan OCH och ELLER

Jesus kom med nåd och sanning (Joh 1:14). Han kom med två saker: nåd OCH sanning.  Nåden talar om att vi kan bli förlåtna för alla fel vi gör. Sanningen talar om att det finns det som sant och det som är osant, något som är rätt och något som är fel.


Men det verkar det som många tror att han bara kom med det ena: nåd ELLER sanning. En del talar bara om sanning. Vad som är rätt och vad som är fel. Det leder till lagiskhet. Då uppehåller vi oss bara vid det som är fel och glömmer bort att Jesus kom med nåd och förlåtelse.


Andra talar bara om nåd och glömmer bort, ja till och med förnekar, att sanningen om rätt eller fel existerar. Men nåden kan inte fungera om det inte finns rätt eller fel. Om det inte finns det som är rätt eller fel, kan vi ju aldrig göra fel. Om vi inte kan göra fel behövs ingen nåd eller förlåtelse. Och om det inte behövs förlåtelse, så dog ju Jesus på korset helt i onödan!


Nietzsche, som levde på 1800-talet sa:

-det finns inga eviga fakta, det finns inga absoluta sanningar

-det finns inga fakta, bara tolkningar

Det var Nietzsche som också myntade uttrycket: "Gud är död". Det har gått många år sedan dess. Nu är Nietzsche död, men Gud är fortfarande vid god hälsa. Det har aldrig funnits så många människor på jorden som tror på Gud som i dag. Det konstiga tycker jag är att så många i dag fortfarande tror på Nietzsches uttalanden att det inte finns någon sanning.


Det finns en sanning och Jesus kom med nåd och sanning.


Då Jesus säger till äktenskapsbryterskan "Inte heller jag dömer dig", så säger han inte att  kvinnan hade gjort rätt. Hon hade gjort  fel och Jesus kallade det för synd: "Gå nu, och synda inte mer" (Joh 8:11). Jesus kom med nåd OCH sanning.


Ta inte bort sanningen! Ta inte bort nåden! Dom hänger ihop.


Jesus kom inte med nåd ELLER sanning. Han kom med nåd OCH sanning.


Mvh peppe

www.rupeba.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0