...och vad tycker Jesus om Gamla Testamentet?

Jesu Bibel innehöll samma böcker som vårt Gamla Testamente. (Det vill säga versionen utan apokryferna).

- Då Jesus blir frestad av djävulen försvarar han sig med att citera Gamla Testamentet:

"Ty det står skrivet" (Matt 4:10)

- Då de skriftlärde frågar Jesus om hur man vinner evigt liv, svarar Jesus med att hänvisa till den högsta auktoriteten, Guds ord, Gamla Testamentet: "Vad står skrivet i lagen? Vad läser du där?" (Luk 10:26)

- Då Jesus skall lämna sina lärjungar talar han om för dem att allt i Gamla Testamentet skall uppfyllas, alla tre grupper av skrifter: "Allt måste uppfyllas som är skrivet om mig i Mose lag, hos profeterna och i psalmerna" (Luk 24:24)

- Jesus har en fullständig tillit till att allt i Guds ord skall gå i uppfyllelse: "Amen säger jag er: Innan himmel och jord förgår, skall inte en enda bokstav inte en prick i lagen förgå, förrän allt har skett" (Matt 5:18). Det hebreiska alfabetet består av både bokstäver och prickar. Den allra minsta enheten är pricken (=jota). Så man skulle kunna säga att Jesus var inte bara bokstavstroende utan till och med "prick-troende"

- Då Jesus citerar vad David skriver i en av psalmerna påstår han att David inte har hittat på det själv utan att det är den Helige Ande som är upphovsmannen "David har själv sagt genom den helige Ande" (Mark 12:36)

- Och då Moses citerar Moseböckerna hänvisar han inte till Moses utan påstår att det är Gud som sagt det som står "Men när det gäller de dödas uppståndelse, har ni inte läst vad Gud har sagt till er" (Matt 22:31).


För mig är det tydligt att Jesus hade en total tillit till att Gamla Testamentet (den hebreiska Bibeln) verkligen var Guds ord. Och tror vi på Jesus så måste vi också ha tilltro till att det Jesus tror på är sant.


(Ur "Tolkningsboken" på www.rupeba.se)


Kommentarer
Postat av: Anders Branderud

Hej!



Jag vill kommentera. Visste du om att den historiska personen som det står skrivet om i originalversionen som blev redigerat till ”Matteuseusevangeliet” [not 1] hette Ribi [det var hans titel] Yehoshua. Hans namn redigerades av hellenister till ”Jesus”. Han och hans efterföljare praktiserade direktiven i Torah [”Moseböckerna”] och för att följa honom måste man praktisera Torah. [not 2]



Ribi Yehoshua uppfyllde alla profetior. Messias är profeterad i Yeshayahu [”Jesaja”] 9:5-6 (eller i kristen felöversättning 9:6-7) att bygga Skaparens rike baserad på ”mishpat” [hebreiskt translitterat ord], vilket implicerar att hans efterföljare måste hålla direktiven ”Moseböckerna”. För att följa Messias måste man alltså hålla direktiven i ”Moseböckerna”. Om du har en tilltro till att det Messias sa är sant måste du således praktisera Torah.



Det heter inte "Gamla testamentet". Den heter Tan''kh och direktiven gäller fortfarande. Det förnyade förbundet strider inte enligt Yirmeyahu ("Jeremia") 31 mot de tidigare förbunden.



Att följa Messias undervisning – leder en in i att observera direktiven i ”Moseböckerna” – och leder en i en levande och riktig relation med Fadern, vilket är väldigt meningsfullt!!!



Noter:

1: Belägg i denna artikel: http://bloganders.blogspot.com/2010/07/matteus-517-20-i-den-ursprungliga.html

2:Påståenden bevisade på Netzarims hemsida : http://www.netzarim.co.il



Mvh, Anders

2010-09-26 @ 00:07:49
URL: http://bloganders.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0