Lagförslag om könsneutrala äktenskap dröjer

Dagens Nyheter skriver i dag om att förslaget om att snabbehandla lagförslaget om en ny äktenskapslag har uppskjutits. Riksdagens behandling om en ny äktenskapslag innehåller många olika aspekter. Två grundläggande aspekter är den juridiska och den semantiska (semantik= om ords betydelse).
Då det gäller den juridiska aspekten kan lagstiftarna mycket väl tillfredsställa kraven på juridisk likabehandling av olika parrelationer genom att göra förändringar i den nuvarande partnerskapslagen.
Men det räcker tydligen inte att tillgodose den juridiska aspekten, så nu hamnar vi i den besynnerliga situationen att Sveriges Riksdag fattar beslut om vad ett ord ska betyda. Sånt brukar normalt bara inträffa i totalitära stater. Ords betydelse styr ju människors tankar och det är väl det man försöker åstadkomma i totalitära stater.

Hittills har ordet äktenskap inneburit en  juridiskt reglerad relation mellan en man och en kvinna. Nu planerar Riksdagen att ändra ordets innebörd till att även omfatta samkönade relationer.
Om man i framtiden ska tala om äktenskapsrelationen mellan en man och en kvinna saknar svenska språket en term för detta. Vad ska en sådan relation heta? Ska Riksdagen bestämma det också? Ska man kalla det för naturliga äktenskap? Med naturlig menar jag i detta sammanhang det som är enligt naturen. Vad ska man då kalla andra parrelationer?

Kommentarer
Postat av: Bengt

"Med naturlig menar jag i detta sammanhang det som är enligt naturen."

Trevligt.

Eftersom det existerar både heterosexualitet och homosexualitet bland djur och eftersom det existerar både samkönade och olikkönade par bland djur så måste du ju då tycka att all kärlek är lika mycket värd även bland människor. Och därför vara för en könsneutral äktenskapslag. Jag är precis som du för den reformen. Men det hade jag varit utan hänvisning till djuren som du tycks känna en viss identefikation med. :-)

Bengt Held
Liberal

2008-04-17 @ 16:01:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0