Upp eller ned?

En av söndagens texter handlar om hur lärjungarna fick uppleva Jesu gudomliga härlighet på ett sånt fantastiskt sätt att de önskade att det aldrig skulle ta slut (Luk 9:28-36). Jesus tog dem med sig upp på förklaringsberget.


Jag har under åren hört många predikningar över den texten och väldigt ofta har det handlat om att lärjungarna måste komma ned från den starka upplevelsen för att kunna ägna sig åt arbetet för Kristus.


Ser du scenen framför dig. Människor samlas till söndagens gudstjänst, efter en veckas hårt arbete. Kanske kommer man med en djup längtan att få se och uppleva något av Jesu storhet. Kanske är längtan att bara få vara i avskildhet en timme för att möta Jesus och bli upplyft.

Då kan det kanske kännas hårt att mötas av budskapet att det viktigaste är att komma ned från berget och börja arbeta igen. Det är hårt att predika att nu är det dags att gå ned från förklaringsberget till människor som kanske aldrig har varit där.


Poängen med berättelsen var att Jesus tog dem med upp på berget. Det står inte att Jesus tog dem ned. Ned kommer man alltid ändå. Alldeles av sig själv.


Vid ett tillfälle, då jag undervisade på en officerskurs i Norge, talade vi om väckelse bland ungdomar. En av officerarna frågade bekymrad: "Jamen, hur gör du, Peter, då ungdomarna blir så tända att de "hänger i gardinerna" eller ligger och skrattar högt vid botbänken?"
Mitt svar var: "Då tar jag det lugnt. Om jag har använt mycket energi och lång tid för att få någon upphetsad för Jesus, så är inte min första tanke hur jag ska kyla ned dem igen. Nej, då måste vi, som kanske är mer mogna kristna, finnas vid deras sida då de kommer ned för att de skall kunna hitta en väg att komma vidare på."


Poängen med berättelsen är att Jesus vill föra dig upp i sin närhet.

Jesus kallar dig till gemenskap med sig själv. (1 Kor 1:9)

Jesus vill lyfta dig upp - inte trycka ner dig!

Han vill att du ska vända ditt ansikte till honom. Då kommer du att upptäcka att han redan vänt sitt ansikte till dig.


Bloggpredikan. Kristi förklaringsdag, den 6 juli 2008

Peppe

http://www.rupeba.se/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0